KARAKTER: Mehkodlaki pšenični terierji niso ostri, niti agresivni psi, čeprav spadajo med terierje.  Zanje bi lahko rekli, da so najbolj »mehki« in neagresivni od večine terierjev. So zelo dojemljivi za učenje in se zelo radi in hitro učijo.

DLAKA: Glavna značilnost pasme je svilena dlaka pšenične barve. Mladiči se skotijo s precej temno in priležno dlako, ki se počasi osvetli. Pravo barvo in končno kvaliteto dlake doseže pes okrog drugega ali tretjega leta. Mehkodlaki pšenični terierji nimajo podlanke in ne menjujejo dlako, zato je pasmo potrebno striči. Primeren je tudi za ljudi, ki imajo težave z astmo ali alergijami. Dovolj je temeljito razčesavanje enkrat tedensko.
VELIKOST:  45-50 cm plečne višine.
ZDRAVJE:  spada med zdrave pasme.
STANDARD FCI >>> http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/040g03-en.pdf

 

ZGODOVINA


Mehkodlaki pšenični terier izvira iz Irske in je verjetno ena izmed najstarejših irskih pasem. Pasma je v sorodu s Kerry blue terierjem in Irskim terierjem. Nekoč je to bila pasma revežev, psi so pa služili kot ovčarji, čuvaji in lovilci majhne divjadi in glodavcev. Nekatere izmed sposobnosti irskega mehkodlakega pšeničnega terierja so lov, straženje hiše, iztrebljanje glodavcev in varovanje živine.
Vir: http://www.happy-doggy.si/pasme/vse-pasme/124-irski-mehkodlaki-psenicni-terier.html